שכונת שורדיץ׳ בלונדון – סיפור סינדרלה של גרפיטי ואמנות רחוב

שורדיץ׳ (Shoreditch) היא האבטיפוס של השכונות שעברו מהפך. פעם היתה זו שכונה מזרח-לונדונית מוזנחת שירדה מגדולתה, וכיום זו שכונה טרנדית וצבעונית עם אנרגיה יצירתית, שמושכת אליה המון צעירים, אמנים, חובבי אמנות וכמובן היפסטרים.

מוזיאון פתוח של אמנות רחוב מושקעת. שורדיץ׳
מוזיאון פתוח של אמנות רחוב מושקעת. שורדיץ׳

שורדיץ׳ היא כיום ה-מקום בלונדון לציורי קיר, לסיורי גרפיטי, לקוקטייל-ברים שמגישים משקאות יצירתיים, למועדונים אלטרנטיבים מכל הסוגים, לאוכל רחוב מעניין, לגלריות עצמאיות, לפריטי וינטג׳, חנויות קונספט עצמאיות והרבה הפתעות שמחכות בכל פינה.
הנה הרצאה מקיפה שלי על הגרפיטי ואמנות הרחוב בשכונה – מתחילה בדקה 12:

שורדיץ׳ היא למעשה שכונה שנמצאת ברובע האקני (Hackney) שבמזרח לונדון, רובע גדול שכמעט כולו משתנה בשנים האחרונות והופך מרובע מכוער, מוזנח וכאוטי לרובע טרנדי ומלא בהפתעות.

הקירות הם ככל הנראה המאפיין הבולט ביותר של שורדיץ׳. קשה להישאר אדישים לציורי הקיר המושקעים ולאמנות הרחוב המוקפדת, שעושה כבוד למילה ׳גרפיטי׳ ומשלימה את האווירה המיוחדת של השכונה הזו, שהפכה עם השנים לשכונה שקובעת טרנדים גם לאזורים אחרים בעיר. בשורדיץ׳ יש ׳סצנה׳ של עשרות אמני גרפיטי שהותירו כאן חותם (תרתי משמע), וחלק מהציורים הפכו בעצמם ל׳ציוני דרך׳. מהקיפוד או העגור המפורסמים של ROA ועד לבחורה עם מסיכת האב”כ של Zabou והיצירות הפוסט-אימפרסיוניסטיות המושקעות של הצייר האוסטרלי Jimmy C. לא פלא שגם סיורי אמנות הרחוב בשכונה תמיד מפוצצים. חשוב גם לציין שכל ביקור בשכונה שונה מקודמו – כיוון שהרבה מציורי הקיר מתחלפים כל הזמן.

אבל הקירות, הגלריות ואמנות הרחוב הן לא הדבר היחיד כאן: שורדיץ׳ מפוצצת באין סוף ברים, מסעדות, חנויות קונספט ואפילו כמה שווקים מוצלחים. בקצה הדרומי של השכונה נמצא אחד מהשווקים האהובים עלי בלונדון, שוק ספיטלפילדס הישן (שהוא הבית השני שלי כבר שש שנים, וכדאי לעשות אותו ביחד איתי), וברחוב בריק ליין, המוצלח כשלעצמו, שנמצא בחלקה המזרחי של השכונה, מתקיים בימי ראשון שוק של אמנות, פריטי וינטג׳ והמון אוכל רחוב.

** לסיורי האוכל + גרפיטי המושקעים שלנו בשכונת שורדיץ׳ כבר חמש שנים, ״רעבים בלונדון״
** ויש לנו גם סיורי גרפיטי ללא אוכל מושקעים בשכונה

airalo ad

כדי להתמצא באינסוף האפשרויות ונקודות העניין שתמצאו בשכונה, הכנתי לכם את המפה הבאה, בה סימנתי כמעט כל נקודת עניין שעשויה לעניין אתכם בשכונה.

פרסומת של מסעדת מזל בלונדון

להלן מפת ׳לונדוניסט׳ לשורדיץ׳, בריק ליין והאזור. מומלץ לשמור את המפה ולהשתמש בה באפליקציית גוגל מפות (Google Maps) בעודכם משוטטים בשכונה:

האזור של שורדיץ׳, שמכונה גם ׳איסט אנד׳, היה אי שם במאה ה-19 (התקופה הויקטוריאנית) ובתחילת המאה ה-20 המתחרה העיקרי והאנטי-ממסדי של הווסט-אנד של לונדון, והיה שופע בתאטראות והיכלי מוזיקה פחות ממוסדים ושמרניים ויותר חתרניים, אך לבסוף ירד מגדולתו אי-שם בשנות השלושים, התאטראות ואולמי ההופעות נסגרו בזה אחר זה, והשכונה הפכה לאזור מוזנח עם לא מעט פשע.

נהגוס - פרסום לרוחב

רק בשנות ה-80, כשצעירים, פאנקיסטים ואמנים החלו לעבור לאזור, החל הקאמבק המתבקש, יחד עם ההתעוררות של שאר חלקי המזרח הרדום והמוזנח של לונדון, אך אפשר לומר שמהפך הושלם רק בשנים האחרונות, לא מעט בזכות הפיתוח וההשקעה באזור שהביאה איתה אולימפיאדת לונדון 2012, לצד הנהירה של צעירים מזרחה מהמרכז והמערב היקרים להחריד של העיר.

מוזיקה וציורי קיר מושקעים בכל פינה
מוזיקה וציורי קיר מושקעים בכל פינה

אטרקציות ופעילויות מעניינות בשורדיץ':

רוצים להבין מי נגד מי? להכיר יותר לעומק את האמנים בשורדיץ׳?
הצטרפו לסיורי הגרפיטי או לסיור המשולב אוכל+גרפיטי שלנו בשורדיץ׳ – מהמושקעים מסוגם בעיר!

אז איך מגיעים לשורדיץ׳?

תלוי כמובן מאיפה בלונדון אתם מגיעים, אבל בגדול ההמלצה שלי היא לנווט לשורדיץ׳ (כמו לכל מקום בלונדון) באמצעות אפליקציית גוגל מפות (Google Maps) או סיטימאפר (CityMapper), ואז להיעזר במפה שהכנתי לכם למעלה. את הטיול בשורדיץ׳ לרוב אני ממליץ להתחיל בתחנת Old Street (בעיקר למי שרוצים להתעכב על אמנות הרחוב שיש לאזור הזה להציע, ומשם להמשיך לאזורים העמוסים יותר של מזרח השכונה), או בתחנת Shoreditch High Street (למי שרוצים עדיין לחוות את השכונה, אבל קצרים יותר בזמן).

כשיוצאים מתחנת Old Street, אפשר בטעות לחשוב שהגענו לאיזור הסיטי של לונדון, או לאיזור היי-טק משגשג, אבל אל תתנו לכמה בנייני זכוכית להטעות אתכם. אם תמשיכו קצת מזרחה על Old Street עצמו, די מהר תגלו מימינכם ומשמאלכם לא מעט ציורי קיר. קצת לפני שתגיעו לפיצול שבו אולד סטריט הופך ל-Great Eastern Street, תמצאו מצד שמאל שלכם רחבה ובה מספר ציורי קיר גדולים שמתחלפים באופן תדיר. זוהי רק הקדמה ליצירתיות של השכונה שלפניכם. כמה מטרים משם תמצאו בר בשם Bounce, שהוא שילוב של פאב ומועדון פינג-פונג.

כבר על אולד סטריט תמצאו כמה ציורי קיר מושקעים, אבל חכו, זו רק ההתחלה...
כבר על אולד סטריט תמצאו כמה ציורי קיר מושקעים, אבל חכו, זו רק ההתחלה…

הרחוב הבא שאני ממליץ להיכנס אליו כדי לראות ציורים מושקעים ומיוחדים הוא רחוב Rivington, שמתפצל שמאלה מרחוב Great Eastern. כבר בכניסה לרחוב הזה תוכלו לראות על חלונות הבניין הצדדי כמה מיצירותיו של האמן הספרדי-לונדוני חוזה מנדז, שהפך עם השנים לאמן מצליח שעובד עם חברות כמו אפל ו-BBC, ויצירותיו משלבות דמויות של בעלי חיים עם רמיזות מיניות.

נמשיך פנימה אל רחוב Rivington, ומומלץ לנסות לחפש את החתימות שמלוות כמעט כל יצירה שתראו על הקירות ברחוב המרתק הזה, למשל יצירותיו המושקעות של סם קינג (Sam King) שמתמקדות בגוף האדם תוך שילוב של הציור בסביבה (למשל בעמודים או בשלטים שליד הקיר), או יצירותיו המיניאטוריות של בן ווילסון (Ben Wilson), שמוצא מסטיקים שדבוקים למדרכות בשכונה והופך אותם לציורים מיניאטוריים. בכלל, לחובבי האמנות כדאי לפתוח טוב-טוב את העיניים: הרבה מהיצירות כאן הן זעירות, כמעט נחבאות, ולעתים ממש ׳מוטמעות׳ בתוך קירות, תקרות, שלטים, עצים, מדרכות ושאר חלקים של המרחב העירוני שלא ממש הייתם מצפים ממישהו לשים אליהם לב.

כבר יותר מחמש שנים שאני עורך סיורים מודרכים (של אמנות רחוב ו/או אוכל) בשכונת שורדיץ׳ (הרבה מהמקומות שאנחנו עוברים בהם לא מוזכרים כאן במאמר) 🙂 כדי לראות כמה מהיצירות והפינות הנסתרות בשכונה, תוך הסברים מרתקים על האמנים והיצירות, הצטרפו לאחד מהסיורים המושקעים שלי בשכונה, שאין כמו לחוות אותה עם מקומי שמכיר לעומק את סצנת הגרפיטי והאמנים השונים, ואת סצנת הקולינריה 🙂

לשים לב טוב טוב. ציורי המסטיקים של בן ווילסון
לשים לב טוב טוב. ציורי המסטיקים של בן ווילסון

בהמשך הרחוב תמצאו ציורים ויצירות מעניינות נוספות, למשל בניין שעליו מצוירת סדרת קריקטורות מאת האמן הברזילאי אנדרה גולה, שמספרת על ׳מערכת יחסים׳ בין דמות אנושית לבין ענן, או יצירותיו הקטנות אך העוצמתיות של האמן האמריקאי Kai, שמגיעות בתוך מסגרות תבליט אפרפרות, ומדגישות את התסכול של החיים בעולם דיס-אוטופי שמקדש עבודה של שעות ארוכות ותרבות צריכה מוגזמת.

׳האיש הבודד והענן׳. סדרת ציורי הקיר של אנדרה גולה ברחוב Rivington
׳האיש הבודד והענן׳. סדרת ציורי הקיר של אנדרה גולה ברחוב Rivington

אם בשלב הזה הרעב כבר הגיע, תוכלו לפנות שמאלה לרחוב Curtain, ולהגיע לסניף שורדיץ׳ של The Blues Kitchen, מהמקומות האהובים עלי בעיר, מיני-רשת (יש סניפים גם בבריקסטון וקמדן) שהיא שילוב של בר-הופעות מושקע ומסעדת בשרים אמריקאית. אפשרות נוספת היא להמשיך עוד מזרחה על רחוב Rivington ולהגיע לבר הקוקטיילים Calooh Callay, מהחלוצים של ׳סצנת׳ הקוקטיילים המפותחת של שורדיץ׳, שמגישים קוקטיילים יצירתיים כמו קוקטייל וויסקי ומרשמלו, קוקטייל פריחת הדרים, קוקטייל ג׳ין עם ליקר משמש ועוד.

https://www.youtube.com/watch?v=BZ9PAoKvqX8

נמשיך עוד קצת על רחוב Rivington ונגיע לגשר עם הכיתוב התואם לאווירה – ״Scary״. קצת לפני הגשר, מצד שמאל, ישנה ׳חצר׳ בירה וגרפיטי השייכת למועדון הסמוך Cargo. החצר הצבעונית, שלפעמים (בעיקר בסופי שבוע וערבים) היא שוקקת ומלאה בליינים, כוללת בעצמה כמה יצירות של אמנים ידועים ופחות ידועים, אבל ׳גולת הכותרת׳ כאן היא יצירה מפורסמת של האמן ה״מסתורי״ בנקסי, ככל הנראה מאמני הרחוב הידועים ביותר בעולם, לא מעט בזכות ה׳תעלולים׳ התקשורתיים שלו (דוגמת היצירה שגרסה את עצמה אחרי שנמכרה במכירה פומבית במלמעלה ממיליון פאונד). קצת אחרי הגשר, נפנה ימינה ברחוב הראשי Shoreditch High Street, ואז שוב ימינה לרחוב Bateman’s Row, שם מחכות לנו יצירות נוספות, למשל מתחת לגשר הרכבת שבמורד הרחוב, שתמיד מעוטר מצידו האחד בציור מושקע של אמן עצמאי (למשל ראו כאן למטה את ציור הג׳אנק פוד והגלולות של צ׳רלי מקפרלי).

נמשיך עוד קצת על רחוב Bateman’s Row אחרי הגשר ונפנה שמאלה לרחוב New Inn Broadway, שם נמצא עוד כמה ציורים יפים, ונלך עד לסוף הרחוב, כשמולנו ניצב בניין ועליו ציור הקיר הגדול ביותר בלונדון, שנמתח על כל חזית הבניין וגם על צידו, ומציג עבודה מרשימה שיצרו לא פחות מ-16 אמנים שונים שחולקו לזוגות, כשנושא היצירה כולה הוא חיבוריות ותקשורת בעבר, בהווה ובעתיד. מדובר במטה הלונדוני של חברת התקשורת COLT, שהיה בעבר בניין בטון ברוטליסטי, והפך לבסוף לציור הקיר הגדול ביותר בעיר:

יצירה ענקית של 16 אמני רחוב שונים. הבניין ברחובות King John Court ו-New Inn Yard
יצירה ענקית של 16 אמני רחוב שונים. הבניין ברחובות King John Court ו-New Inn Yard

אם נמשיך במורד King John Court ונפנה שמאלה אל Holywell Lane, נראה מולנו בניין ועליו קרונות רכבת ישנות, שהוסבו לחדרי סטודיו בהם יוצרים האמנים של השכונה. באותו בניין שוכן ה-Village Underground. מדובר במפעל שהוסב בשנת 2006 לאולם תערוכות והופעות גדול, ולו חלק חשוב בהפיכתה של שורדיץ׳ למה שהיא כיום – מקום שנתן לאמנים שונים ליצור, להציג את האמנות שלהם ולהפרות זה את זה.

קרונות רכבת שהוסבו לסטודיו בהם מציירים ויוצרים אמנים מהשכונה
קרונות רכבת שהוסבו לסטודיו בהם מציירים ויוצרים אמנים מהשכונה

אם הגעתם לאזור בשעות הערב, שווה להכנס לאתר של דינראמה (Dinerama) ולבדוק האם שוק הערב פתוח – מדובר בשוק אוכל, שתיה ובילויים שפתוח בשכונה מדי ערב, בעיקר בסופי שבוע אבל לא רק, וכולל הרבה אוכל רחוב ואווירה.

רוצים להבין מי נגד מי? להכיר יותר לעומק את האמנים בשורדיץ׳?
הצטרפו לסיורי הגרפיטי או לסיור המשולב אוכל+גרפיטי שלנו בשורדיץ׳ – מהמושקעים מסוגם בעיר!

מתחם מכולות האוכל – הבוקס פארק

מכאן נחזור לכביש הראשי החוצה את השכונה – Shoreditch High Street, עד שנמצא את עצמנו עומדים מול המתחם הידוע בשם BoxPark – מתחם של מכולות (קונטיינרים) מעוצבות, שבכל אחת מהן עסק אחר – מחנויות פופ-אפ וחנויות קונספט מקוריות ויצירתיות עד לאוכל מעניין, ולעתים אף מסיבות ודיג׳ייז בסופי שבוע וערבים. צמוד למתחם הבוקספארק נמצאת גם תחנת הרכבת העילית (Overground) הקרויה על שם הרחוב – Shoreditch High Street, כך שהבוקספארק ככל הנראה התחנה הראשונה שלכם אם תגיעו לשכונה מתחנה זו.

אמן גרפיטי בפעולה ליד תחנת Shoreditch High Street
אמן גרפיטי בפעולה ליד תחנת Shoreditch High Street

בבוקספארק של שורדיץ׳ תמצאו בין השאר חנויות למתנות מקוריות, בגדי מעצבים, תכשיטים ומשקפי שמש, שעונים ועוד. המחירים, כיאה לפריטים מעוצבים וממותגים, לא זול, אבל האיכות גבוהה (לצפיה ברשימת החנויות). כמו כן, תמצאו כאן חנות של גלידות וקינוחים לא שגרתיים (מומלץ לנסות את גלידת הקוקוס-פחם האפורה, אני מאוד אהבתי), קרואנטים (שילוב של קרואסון ודונאט למי שלא מכיר), וגם בקומה השניה של המתחם תמצאו לא מעט אוכל, דוגמת באבל-וואפל, אוכל רחוב ג׳מייקני (למשל ג׳רק צ׳יקן או קארי עם בשר עז), סנדויצ׳יה עטורת פרסים ופיצריה בסגנון ניו-יורקי.

ובכל זאת, ההמלצה שלי היא לא ׳לבזבז׳ זמן רב מדי על המתחם הזה (הממוסחר למדי), אלא להמשיך הלאה ל׳עומק׳ השכונה, שם תראו דברים מעניינים יותר. אם בכל זאת אהבתם את הרעיון של ה-BoxPark, ובמיוחד אם אתם אוהבים אוכל, אני ממליץ לכם להגיע לשכונת קרויידן (Croydon) שבדרום העמוק של לונדון, שם תמצאו מתחם בוקספארק גדול יותר מזה של שורדיץ׳, שכולו מוקדש לאוכל, שתיה ובילויים. לאחרונה אף נפתח מתחם חדש של BoxPark בשכונת וומבלי שבצפון לונדון.

ממתחם ה-Boxpark נמשיך הלאה על רחוב Bethnal Green. אחרי חצר קטנה ששייכת למתחם ובה יושבים לאכול, תמצאו בכניסה לרחוב Braithwater גדר שנקראת ׳גדר מנעולי האהבה׳, ועליה מנעולים מסוגים וצבעים שונים שבני זוג מהשכונה נוהגים לתלות, ועליהם לכתוב את שמותיהם, כשהמנעולים מסמלים את הקשר החזק ביניהם.

גדר ׳מנעולי האהבה׳ שמול תחנת Shoreditch High Street
גדר ׳מנעולי האהבה׳ שמול תחנת Shoreditch High Street

איזור רחוב בריק ליין

נמשיך ללכת על Bethnal Green לכיוון מזרח עד שנגיע לבריק ליין (Brick Lane). בדרך נעבור על פני כמה דוכנים (אם הדוכן של האוכל הקריבי שנקרא Island Pot פעיל, אני ממליץ לבדוק את הג׳רק צ׳יקן שלהם). בהמשך הרחוב תמצאו את The Cocktail Trading Company, בר קוקטיילים עטור פרסים שמתמחה בקוקטיילים לא שגרתיים בעליל עם צורות הגשה משוגעות (למשל קוקטיילים בתוך צדפות, כדורים פורחים, פחיות, כוסות בצורת ינשוף ועוד) ורכיבים מיוחדים (צמר גפן מתוק, זהב, מרשמלו, פרחים אכילים ועוד). קצת אחרי הבר הזה, נפנה ימינה ונגיע לרחוב Brick Lane, שהוא למעשה ה׳לב הפועם׳ של השכונה, ובו מתקיים מדי יום ראשון שוק Brick Lane הצבעוני והפופולרי.

דוכן פנקייקים הולנדים בשוק בריק ליין
דוכן פנקייקים הולנדים בשוק בריק ליין
כמה מהקוקטיילים המיוחדים של Cocktail Trading Company:

אם הגעתם ל-Brick Lane ביום ראשון לפני השעה ארבע וחצי-חמש אחה״צ, תמצאו כאן שוק שוקק ופופולרי בשם Brick Lane Market שמפוזר לאורך הרחוב, ובו מגוון של עבודות יד, אמנות, חפצי אספנות, וינטג'׳, ביגוד, עתיקות, אוכל מכל העולם (איטלקי, ספרדי, הודי, צרפתי, קריבי) ועוד. מדובר למעשה ב׳שוק פשפשים׳ משודרג, שמשלב לצד מוצרי אספנות ויד שניה גם אמנות ומלאכה מקומית.

אם תגיעו ביום אחר מימות השבוע, לא תמצאו כאן דוכנים אבל תמצאו בכל זאת רחוב שמלא בחנויות שונות ומעניינות וכמעט תמיד גם הופעות רחוב. אתם מוזמנים גם להצטרף לאחד מסיורי האוכל שאני מקיים בשכונה, שמשלבים את רחוב בריק ליין עם שוק ספיטלפילדס (עליו תוכלו לקרוא למטה או בכתבה שלי על שווקים בלונדון ב׳הארץ׳).

הרבה חנויות מעניינות כל השבוע, ושוק של ממש בימי ראשון. בריק ליין
הרבה חנויות מעניינות כל השבוע, ושוק של ממש בימי ראשון. בריק ליין

אחד ה׳מוסדות׳ הידועים (בצדק או שלא) על רחוב בריק ליין הוא ה-Bagel Bake, מאפיית בייגל׳ס שקיימת מאז 1974, פתוחה 24 שעות ומפורסמת בעיקר ב׳כריך היהודי׳ הידוע של בייגל וסולטד ביף, שהפך לפופולרי במיוחד בקרב בליינים בשכונה ול׳מוסד׳ עם תור ארוך, במיוחד אחרי לילה ארוך של שתיה (אני אישית לא מהמעריצים שלהם, ולו בגלל היחס ללקוחות). אפרופו שתיה, לאורך בריק ליין תמצאו לא מעט קוקטייל ברים, חלקם באווירה שאנטית-היפית למהדרין, אחרים קצת יותר מודרניים ומתוקתקים. אחד מאותם ברים הוא Monty’s Bar, בר קוקטיילים שמתאפיין באווירה צבעונית וקלילה. לרעבים שביננו, בצידו השני של הכביש נמצא ביסטרו צרפתי עם השפעות צפון-אפריקאיות בשם Blanhette.

אמנם רחוב בריק ליין שופע ביותר חנויות מאשר באמנות רחוב, אך גם כאן תמצאו לא מעט ציורים יפים, שאחד המוכרים שבהם הוא של שתי הבחורות עם מיכלי הספריי והמסיכות של האמנית הצרפתייה המצליחה Zabou, שאף הגיעה בעבר לישראל וציירה על קירות ביוזמת עיריית חדרה (!).

הציורים שלה הגיעו אפילו לחדרה. הבחורות במסיכות של Zabou
הציורים שלה הגיעו אפילו לחדרה. הבחורות במסיכות של Zabou

נמשיך לאורכו של בריק ליין, ונגלה עוד כמה חנויות מיוחדות, למשל חנות השוקולד Dark Sugars, שלה שני סניפים בבריק ליין. הסניף שבמרכז הרחוב, זה שנמצא על פינת Bacon Street, הוא הקטן שבהם, ואני ממליץ לחכות לסניף הגדול והמרשים שנמצא במורד הרחוב (קשה לפספס אותו). יש כאן גם מאפיה בשם Vida Bakery שמתמחה במאפים טבעוניים מושקעים, ופופולרית בקרב תושבי השכונה.

הנה כתבה בערוץ 13 שבה הסברתי קצת על המהפכה הקולינרית שעברה על לונדון. הכתבה צולמה ברובה בשכונת שורדיץ׳:

מלונות ודירות נופש בשכונת שורדיץ'

Booking.com

לחובבי הגרפיטי אני ממליץ להכנס מדי פעם לאחד מהרחובות שחותכים את בריק ליין, למשל הרחובות Bacon, Sclater, Cheshire או Grimsby. שורדיץ׳ מלאה בהפתעות, וחלק מהציורים המושקעים כאן יפתיעו גם אתכם, למשל של תושב השכונה המנוח צ׳רלי ברנס ואשתו קרול. צ׳רלי, מתאגרף לשעבר, היה דמות ידועה בשכונה, ובעיקר ברחוב Bacon, בו נהג לשבת מדי יום ולהשקיף על העוברים והשבים. צ׳רלי נפטר בשיבה טובה בגיל 97, והאמן האמריקני Nether הנציח אותו ואת אשתו סמוך למקום בו נהגו לשבת.

מחווה לתושבי השכונה צ׳ארלס וקרול ברנס ברחוב Bacon
מחווה לתושבי השכונה צ׳ארלס וקרול ברנס ברחוב Bacon

בימי ראשון, כשהשוק עובד, תמצאו כאן את ״איש הצלעות״ – The Rib Man – דוכן שמופעל כבר שנים רבות בידי קצב שמגיל 12 מתמחה בצלעות, ומביא אותם מחוות בצפון-מזרח אנגליה. יש שישבעו שמדובר בצלעות הטובות ביותר בלונדון.

אם תסתכלו במפה שהכנתי לכם למעלה, תמצאו באמצע רחוב בריק ליין סמל של עין בצבע ירוק. הכנתי את הסימון הזה כדי שתדעו שכאן ישנה כניסה לסמטה (ללא שם) שמובילה לאזור פתוח גדול שכולל המון גרפיטי. הרפתקנים שיכנסו עוד יותר פנימה ויעקבו אחרי המפה, יגיעו אחרי בערך עשר דקות הליכה למעין שטח ציבורי שהוסב ל׳גן קהילתי׳ בשם Nomadic Community Garden ומטופח ע״י עשרות צעירים, אמנים, נוודים-היפים ושאר טיפוסים אדג׳יים, שנותנים למקום את האווירה המיוחדת שלו. (עדכון – נכון לשנת 2020 המקום נסגר).

לסיורי האוכל + גרפיטי שלי בשכונת שורדיץ׳
לסיורי השופינג והאופנה ״מתלבשים על לונדון״
לסיורי המוזיקה שלנו ״רוק בלונדון״

׳קהילה׳ נסתרת אך משגשגת שצמחה באמצע אזור נידח בשכונה. Nomadic Community Gardens ז״ל 🙁

שוק האוכל BoilerHouse

בהמשך הרחוב, ובעיקר בימי ראשון, תמצאו את ה-Brick Lane Food Hall, או בשמו השני, ה-BoilerHouse. מדובר בשוק אוכל קטן ומקורה שפתוח בימי שבת או ראשון, וכולל דוכני מזון מכל העולם (לרוב מדובר בדוכני אוכל טבעוני, או בוריאציות טבעוניות של דוכנים ממקומות אחרים בלונדון), ובקיץ נפתחת מאחוריו גם ׳חצר קוקטיילים׳ בשם The City Summer House, בה נערכים מסיבות קיץ. בחלק הזה של הרחוב תמצאו, לצד דוכני אמנות וגלריות, גם דוכני אוכל נוספים, ושוק סוף שבוע בשם Backyard Market, שמוקדש לאמנות ומלאכה. ׳אטרקציה׳ נוספת היא All Star Lanes, שילוב של באולינג ומסעדה (אמריקאית).

׳חצר׳ עם מסיבות קיץ רוויות אלכוהול. The City Summer House
׳חצר׳ עם מסיבות קיץ רוויות אלכוהול. The City Summer House

רחוב Dray Walk בשורדיץ'

אם תפנו לרחוב Dray Walk, תגיעו לסמטה שמובילה לעוד מספר חנויות מעניינות. אחרי מספר חנויות אופנה ודוכני מזון תמצאו בצד ימין את חנות התקליטים והמוזיקה הגדולה Rough Trade East, לדעתי עצירת חובה לחובבי תקליטים ומוזיקה. מולה תמצאו את Son of a Stag, חנות ג׳ינסים מובילה עם מבחר גדול מיפן, ארה”ב ועוד. בסוף הסמטה תמצאו מעין ׳חצר׳ שמקיפים אותה פוד טראקס שונים, ומי שרוצה לשבת קצת ולנוח זה מקום טוב. שימו לב ל׳חצים׳ שתקועים על הבניין הסמוך שכאילו ׳נורו׳ בידי הקשת הגדולה שמולם.

חנות תקליטים מהגדולות בלונדון. Rough Trade East
חנות תקליטים מהגדולות בלונדון. Rough Trade East

מכאן, נוכל להמשיך בחזרה לכיוון בריק ליין באותה דרך שבה הגענו, או בימי ראשון דרך ה-Sunday Upmarket, שוק מקורה נוסף וקצת יותר גדול, שחצי ממנו מוקדש לאמנות, פיצ׳יפקעס ואופנה זולה, והחצי השני שלו לאוכל רחוב.

מול ה׳שוק׳ המקורה הזה, אם יוצאים בחזרה לרחוב בריק ליין, נמצאת החנות הגדולה של Dark Sugars, (שנקראת Dark Sugars Cocoa House), שהיא לא פחות מ׳מקדש׳ לאוהבי שוקולד, עם המון סוגי שוקולד וטראפלס מכל הסוגים, ובצידה השני של החנות מכינים שוקו בהמון טעמים שונים וגלידות מבוססות שוקולד. מבין כל הטעמים כאן, יש כמה שאני אוהב במיוחד, למשל השוקולד הלבן המבוסס על רום ג׳מייקני.

**עדכון פוסט קורונה: החנות הגדולה של Dark Sugars בבריק ליין נסגרה, ועברה לשכונת גריניץ׳, עכשיו יש במעלה הרחוב סניף קטן יותר.

מעצמת שוקולד. Dark Sugars Cocoa House
מעצמת שוקולד. Dark Sugars Cocoa House

רוצים להבין מי נגד מי? להכיר יותר לעומק את האמנים בשורדיץ׳?
הצטרפו לסיורי הגרפיטי או לסיור המשולב אוכל+גרפיטי שלנו בשורדיץ׳ – מהמושקעים מסוגם בעיר
,
ותהנו מסיור עם מדריך/ה מקומי/ת שמכירים את האמנים באופן אישי, ומכירים את השכונה, את הקולינריה, את הסודות ואת הסיפורים מאחורי האמנים, הסמטאות ותושבי השכונה 🙂


אם נפנה לרחוב Hanbury Street, שבפינה שלו נמצאת החנות Dark Sugars, כמה מטרים אחרי נגיע למעין ׳חצר׳ בסגנון ג׳מייקני (Chill Spot Jerk), בה מגישים קוקטיילים קריביים מבוססי רום, ג׳רק צ׳יקן ומוזיקה תואמת (בעיקר רגאיי). מעל לחצר הזו מתנוסס לו אחד מציורי הקיר הידועים בשכונה, העגורן המפורסם של Roa. מול אותה ׳חצר׳ תמצאו גם את The Canvas, מעין בית קפה-בוטיק ידידותי לטבעונים שמהווה גם ׳חלל יצירתי׳ לאמנים. בהמשך הרחוב ישנה מסעדה הודית מומלצת בשם Meraz.

העגור של Roa לצד ׳חצר׳ ג׳מייקנית עם קוקטיילים, ג׳רק צ׳יקן ומוזיקה תואמת
העגור של Roa לצד ׳חצר׳ ג׳מייקנית עם קוקטיילים, ג׳רק צ׳יקן ומוזיקה תואמת

מכאן אפשר להמשיך לטייל ב-2 דרכים: הדרך הראשונה היא לחתוך חזרה את בריק ליין ולהמשיך מערבה על רחוב Hanbury Street עד שנגיע לבסוף לשוק המקורה Old Spitalfields Market. אם תמשיכו הלאה (דרומה) על בריק ליין עצמו, תגלו רצף של מסעדות ומכולות הודיות/בנגלדשיות וכמה פיצריות לא רעות בכלל, למשל Labratorio Pizza הנפוליטנית, או Paradise Slice Pizza Shop, שמתאימה למי שמחפש פיצה בסגנון ניו-יורקי.

ועכשיו הגענו לחלק הטעים באמת של המסלול שלנו. נחזור ל-Hanbury Street ונלך לכיוון מערב עד לצומת שבה הוא מצטלב עם הרחוב הראשי Commercial Street. שם, ממולנו, נמצא השוק המקורה השווה ביותר בלונדון לטעמי – Old Spitalfields Market, שוק שקיים כבר 400 (!) שנים, אך עבר לפני כשנתיים שיפוץ ונוסף אליו אזור חדש של מסעדות ודוכני אוכל בשם The Kitchens. אולד ספיטלפילדס, שלו מספר כניסות, מתחלק ל-2 חלקים עיקריים. לא לחינם בחרתי בשוק הזה לשוק שבו אני מדריך כמעט מדי יום את סיורי האוכל המושקעים שלי.

מהשווקים הנעימים והשווים בלונדון. שוק ספיטלפילדס הישן
מהשווקים הנעימים והשווים בלונדון. שוק ספיטלפילדס הישן

מה שאני אוהב באולד ספיטלפילדס זה את האווירה, את העובדה שהוא יותר נקי ומצוחצח מרוב שווקי לונדון, אבל האוכל עדיין מיוחד ולא גנרי או משעמם, למרות שיש גם דריסת רגל מסויימת של רשתות בקצה המתחם.

ה׳קטר׳ של Smokoloko, חבר׳ה ברזילאים שיודעים מה הם עושים
ה׳קטר׳ של Smokoloko, אחת מהעצירות בסיורי האוכל שלי בשכונה

סיימתם את הסיבוב בשכונה? עכשיו תוכלו להמשיך הלאה לאזורים אחרים במזרח לונדון, או אולי להמשיך לשוטט בסיטי של לונדון, או להמשיך ליהנות ממה שיש לשורדיץ׳ להציע בלילה.

הנה ראיון שנערך איתי בבית התה בבריק ליין:

שאלות ותשובות על שורדיץ

מה כל כך מיוחד בשכונת שורדיץ'?

בין ביום ובין בלילה, שורדיץ' מפוצצת בהמון אוכלאמנות רחוב ייחודית ומוקדי בילוי. היפסטרים וצעירים רבים מעריצים את השכונה האקלקטית הזו ורבים רואים בה כאחת מבירות הגרפיטי ואמנות הרחוב של העולם, ומוקד חשוב של אופנה לונדונית, שווקים, רחובות תוססים, גלריות, קולינריה ואפילו חממה לחברות הייטק (׳כיכר הסיליקון׳). הרחבנו על כך בפוסט.
בשכונת שורדיץ׳ אני מדריך סיורי אוכל מושקעים, וגם סיורי גרפיטי ואמנות רחוב.

איך מגיעים לשכונת שורדיץ'?

תחנות הרכבת התחתית הקרובות ביותר לרחוב שורדיץ' הן Old Street (מרחק שמונה דקות הליכה משם), רחוב Liverpool (מרחק של תשע דקות הליכה) ו-Moorgate (מרחק של 11 דקות הליכה משם). כדאי מאוד לנווט לשורדיץ׳ (כמו לכל מקום בלונדון) באמצעות גוגל מפות או סיטימאפר (CityMapper) ואז להיעזר במפה שהכנתי לכם בפוסט.

האם שורדיץ' עדיין מגניבה?

שכונת שורדיץ' נחשבת למילה נרדפת להיפסטרים מגניבים היום אבל זה לא תמיד היה ככה. היום בין בניינים עם חברות טכנולוגיה גדולות יש כאן המון אפשרויות פנאי וחיי לילה, מועדונים, בתי קפה, מסעדות, אמנות רחוב שצצה מכל פינה בשכונה ועוד ועוד. אגב, אל תפספסו את סיורי האוכל / גרפיטי שלי בשכונה, או את סיורי הגרפיטי המרתקים שלנו. נסו לתפוס מקום כמה שיותר מראש.

כמה רחוקה שורדיץ' ממרכז לונדון?

המרחק האוויר בין מרכז לונדון לשורדיץ' או כ-9 מייל (15 ק"מ). בפועל הדרך אורכת כ-20 ק"מ, כ-20 דקות בתחבורה ציבורית ורק רבע שעה ברכב שכור.